Sabotaža vlasti u FBiH

Ispravite me ako griješim, ali to da je predsjednik FBiH po ustavu nadležan za imenovanje vlade ne znači da je i nadležan da bira i predlaže sastav vlade.

Čini se da je neko opet (namjerno) polupao lončiće.

Vladu predlaže većina, a predsjednik koji nije direktno biran od strane građana (ne predstavlja volju naroda već može biti i nestranačka osoba iz reda nekog naroda) je tu da “udari pečat” što mu je i posao, tj. da ispoštuje volju parlamentarne većine i imenuje vladu – pročita imena (kao što je CIK naša).

Kada predsjednik dovodi svoje ministre (sekretare) i postavlja svoju vladu – to je predsjednički sistem, predsjednička demokratija, predsjednička republika, a ne predstavnička, tj. parlamentarna kao što je po Ustavu FBiH. Za tako nešto predsjednik Federacije mora dobiti povjerenje većine glasača na direktnim izborima, ali to nije slučaj u našem slučaju.

Bude li se insistiralo na ovlastima koje predsjednik Federacije po ustavu nema, budu li se interpretirale u duhu predsjedničke, a ne predstavničke demokratije, onda imamo pokušaj uspostavljanja prezidencijalizma što je protivustavno i predstavlja direktnu negaciju parlamentarne demokratije, derogiranje parlamenta, dovođenje parlamentarizma u federaciji BiH u pitanje.

To ne može bez promjene ustavnog uređenja. Neustavno svojatanje i preuzimanje ovlasti koje predsjedniku ne pripadaju u parlamentarnoj demokratiji neodoljivo podsjeća na državni udar. Još ako to čini general, onda to zaista liči na vojni udar, na puč, na pokušaj uspostave diktature. Naročito ako to sve prate otvorene militantne prijetnje i izjave koje povećavaju nestabilnost u atmosferi ratne opasnosti.

Mislim da su neki zasljepljeni negativnim mislima i emocijama, da im je voda u ušima i da gube kontrolu. Kao da ne vide i ne znaju šta zapravo čine.

Praktično javno pozivaju antievropske diktature da im pomognu uspostaviti sličnu diktaturu u BiH u zamjenu za vazalni odnos.

Mi se moramo izboriti za parlamentarnu demokratiju, za parlamentarnu republiku i međunarodnoj zajednici i Evropskoj Uniji moramo jasno dati do znanja šta želimo.