Negativni odgovor Ministra Dedića na inicijativu o pravilniku o uzgoju industrijske konoplje

Nažalost aktuelni federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, mr. sci. Šemsudin Dedić (SDA) definitivno nije osoba koja je otvorena za uređivanje uzgoja industrijske konoplje pravilnikom koji bi se uskladio sa važećim pravilnikom u Republici Srpskoj i regiji. Nadati je se da Novalićeva vlada neće ostati u još jednom tehničkom mandatu jer to bi značilo “status quo” za Federaciju BiH još četiri godine dok su svi drugi u regiji, pa i u državi, mnogo ispred nas.

Čvrsto sam uvjeren da bi dobar pravilnik o uzgoju industrijske konoplje i proizvodnji CBD ulja i proizvoda vratio mnoge na selo, vratio zemlji i poljoprivredi, naročito mlade ljude, što bi značilo mnogo za ruralni razvoj. Od BiH se zahtjeva utopljavanje 5000 državnih zgrada kao evropski standard za energetsku efikasnost i uslov za ulazak u EU i bilo bi više nego poželjno da te zgrade budu utopljene prirodnim materijalima koje koriste i najnaprednije evropske zemlja, materijalima kao što su industrijska konoplja i ovčija vuna, ali kako izgleda, taj film nećemo još dugo gledati sve dok je SDA u izvršnoj vlasti. Jednostavno nemaju ni sluha ni viziju.

Sa ovako konzervativinim ministrima ne samo da je onemogućen progres, već i povratak izvornoj tradiciji jer uzgoj industrijske konoplje (“gajtan trave”) je stara bosanskohercegovačka tradicija i dio je našeg nepravedno iskorijenjenog i zabranjenog kulturnog identiteta koji konzervativci koji se plaše svake promjene i koji nastoje po svaku cijenu zadržati trenutno stanje – ne razumiju u svojoj ograničenosti.