Socijalna stanogradnja Sarajevo-Beč

Čudi me da je Naša socijal-liberalna stranka zaboravila uvrstiti socijalnu stanogradnju u ekspoze premijera.

Ja znam da sam u stranci zagovarao čak politiku dodjele određenog broja stanova tzv. “mješovitim” bračnim parovima kako bi ohrabrili reintegraciju našeg društva (obzirom da je stranka vokalna po pitanju LGBTQ+ prava i istospolnih brakova).

Doduše ovaj moj prijedlog nije naišao na razumijevanje jednog dijela progresivnih liberala Naše stranke. Neko od njih je natuknuo da on predstavlja “brojanje krvnih zrnaca”. Nisam razmišljao o tome, iskreno govoreći, obzirom da se u inicijativi 50% (do koje u stranci jako držimo) broje hromozomi. 🙂

Činjenica da smo s razlogom prozvani u ovom tekstu, tj. konkretno premijer KS Nihad Uk, ukazuje na to da se kao socijal-liberali ne dotičemo mnogih važnih društvenih pitanja.

Cijene stanova divljaju, posve se vještački formiraju, praktično prepuštene građevinskom kartelu, da ga tako nazovem, a mi ne činimo ono što je najbitnije za naše građane, pogotovo za mlade bračne parove – ne gradimo im krov nad glavom, ali zato uglas ponavljamo da odlaze iz grada i zemlje.

https://www.klix.ba/biznis/investicije/socijalna-stanogradnja-za-veliki-broj-gradjana-sarajevo-je-nema-a-mnogo-moze-nauciti-od-beca/230403091