Lijevo od kralja

U svojstvu građanina, zastupnika u federalnom parlamentu i člana stranke građanske/liberalne ljevice ne mogu podržati i odbijam učestvovati u ideološkom slavljenju bilo kakvog suverena, monarha, apsolutiste kao “oca državnog suvereniteta” po principu “država to sam ja” zato što je to protivno progresivnim slobodarsko-liberalnim vrijednostima i tradiciji, protivno tekovinama i vrijednostima građanske revolucije, građanske republike i egalitarnog građanskog društva za koja stojim i koja promovišem u Bosni i Hercegovini.

Kralj Tvrtko je istorijska ličnost i za mene je neprihvatljiv kao simbolička politička figura jer kao takav predstavlja populariziranje i aktualiziranje društvenog uređenja i oblika vladavine koji osuđujem i odbacujem.

Smatram da je svaki kult ličnosti štetan po svako društvo, a naročito je štetna identifikacija jednog suverena, apsolutiste, sa društvom i državom čak i njegovog, a pogotovo našeg vremena.

I obratno: identifikovanje današnje moderne, demokratske države republikanskog uređenja sa suverenom, apsolutistom ili diktatorom bilo kojeg drugog vremena, drugih zemalja, znak je političke dezorijentiranosti, nedostatka vizije i ideja, naročito progresivnih slobodarskih ideja.

Republikansko uređenje i moderna istorija je sve što baštinim i slavim u političkom smislu kada se radi o Bosni i Hercegovini.

Smatram da se SDP BiH kao radnička ljevica mora vratiti radničkim pravima koja spadaju u ljudska prava i da se zajednički moramo boriti za sutrašnjicu, gradeći i unapređujući građansko društvo emancipacijom naših građana, a ne slaviti suverene feudalne prošlosti i stvarati nacionalni mit jer je to poligon desnice.